Mora li prehrana u trudnoći biti tako komplicirana?
„Ajme, trudna si! Čestitam! Znaš da sad ne smiješ jesti sirovu ribu, meki sir, nemoj da ti padne na pamet piti alkohol, nemoj jesti vani po restoranima – tko zna kako spremaju hranu.. „Zvuči poznato? Vjerujem da si dobila barem jedan neželjen savjet tijekom trudnoće. Ja znam da ja jesam. Od prijateljica, majke, svekrve, susjede… Svi su dobronamjerni i većina ih je neutemeljena.
Jasno mi je da to što govorim možda spada u „nepopularno mišljenje“ i dalje sam uvjerena da prehrana u trudnoći ili nakon nje ne mora biti komplicirana i u znaku zabrana. Uglavnom se govori o tome što se smije ili ne bi trebalo – a što bi trebalo? Pa trebalo bi „samo“ jesti zdravije!
Definirajmo zdravije! Sve kreće od toga gdje si s prehranom prije trudnoće, kakve si navike usvojila, o tome ovisi i hoće li priča u trudnoći djelovati komplicirano i preplavljujuće iskustvo, ili samo kao mali „level up“. Ne može biti ista preporuka ženi koja je jako brižna oko svojih obroka i koja gleda kako je umjerenost ključ i ženi koja juri za poslom i klincima od jutra do sutra i pojede „nešto s nogu“ samo da ostane živa u potjeri za životom. Zdravija verzija ovisi o tome koja je polazišna točka. Idemo prošetati kroz par primjera koja ću s namjerom potencirati u ekstrem – radi boljeg razumijevanja.
Jasna (izmišljena) je žena od 34 godine, odvjetnica, jako zaposlena kroz dan ali svoje obroke priprema nedjeljom za cijeli tjedan i jako rijetko joj se dogodi da pojede nešto iz pekare ili fast fooda. Uglavnom se hrani balansirano, jede sve, ne izbacuje niti jednu skupinu hrane. Doručak – zobene pahuljice koje može ponijeti sa sobom u staklenci. Ručak – salata s dodatkom kuhanih jaja ili mesa. Međuobroci – bademi, voće, čokoladica koju obožava (Kit Kat). Saznala je da je trudna i u panici je jer nije sigurna što bi trebala izbaciti iz svoje prehrane da trudnoća prođe što bolje, da se plod razvija kako treba i sve te brige koje nas udare čim se pojavi plusić na testu.
Roza je žena od 27 godina, radi u kvartovskom restoranu ponekad i smjene od 10 sati. Jako se puno kreće. Iako radi u restoranu, često joj se dogodi da preskoči ne samo jedan obrok, nego i sve obroke u danu. Kaže da pojede što god joj padne pod ruku u kuhinji dok radi – od sirovog povrća, preko salata, prženih krumpirića, juhice, pizze, sve je dozvoljeno, samo da posao ne staje. Najdraža joj je krafna uz kavu i cigareta za vrijeme pauze. Rozoj se pojavljuje cijeli set pitanja nakon što sazna da će postati majka.
Amadea je studentica, ima 21 godinu, nije planirala trudnoću baš sada kad je pri kraju fakulteta ali joj se svejedno veseli. Vegetarijanka je, ne baš okorjela jer je teško ponekad pronaći dobru klopu u menzi, ali uglavnom jest. Vikendom tulumari sa svojim dečkom i društvom, alkohol je dobrodošla pojava – jer pjesma i ples ne idu tako sjajno uz bokal vode, ali uz bokal rakije puno lakše. Svima je jasno kako izgledaju ispitni rokovi: stres, čips, kava, kola, čokolade pa i poneki energetski napitak jer treba izdržati duge noći nad knjigom.
Zajednička točka ovim ženama je trudnoća. Sve ostalo je drugačije i polazne točke njihove trudnoće su drastično drugačije. Međutim, postoje li neke smjernice koje će pomoći svakoj od njih u njihovoj težnji za „zdravijom“ prehranom? Naravno! Jesmo, svi smo individue i neće sve funkcionirati za svakoga, ali neće ni odmoći.
Što mogu ove žene raditi da si olakšaju period trudnoće? Javiti se meni za individualno savjetovanje – uvijek, neupitno. Stručno vodstvo je uvijek dobrodošlo, jer je kreirano za svakog ponaosob. Ali ne razgovaramo danas o tome.

Koje su generalne smjernice koje svima mogu biti od koristi?
Možda će ti ovo doći kao šok, ali tan-tan- taaaaan – ajmo razmišljati pozitivno:
- Ne razmišljaj nužno o tome što ćeš izbaciti iz svoje prehrane, radije se fokusiraj na to što ubaciti, čime popraviti nutritivnu sliku svojih obroka. Pokušaj ubaciti povrće u svaki obrok ili međuobrok – više povrća, više nutrijenata, više vlakana!
- Potrudi se pojesti jednu veliku salatu u danu! Probaj! Izazivam te da si složiš najbogatiju i najslasniju salatu ikad, ono kako bi Bešlagić rekao: „Hajd’! Razbaškari se!!“ Svega u salatu – zelena salata, kuhana jaja, sezonsko povrće, ubaci malo naranče – čudo je koliko osvježava salatu; imaš par oraha lješnjaka – ubaci; ostalo je nekog tužnog sira u frižideru – može; ostalo je mesa od ručka – sjajno, može; sjemenke: suncokreta, bučine, konoplje – mašti na volju. Začini kako inače začiniš salatu ili istraži kako još možeš obogatititi okus da to bude najbolja salata ikad. Kombiniraj tople i hladne sastojke za još čudesnije iskustvo.
- Pojedi bar jednu voćku na dan – sad kreće sezona SVEGA predivnoga! Jagode, trešnje, marelice – milina je otići na plac. Koje god voće ti je drago – neka ti obogati jedan obrok ili međuobrok.
- Pokušaj balansirati svoje obroke. Kako? Tajna je u kombiniranju svih skupina namirnica – proteini, ugljikohidrati, dobre masnoće. Zašto? Jer ćeš se bolje osjećati nakon takvog obroka, duže biti sita, unijet ćeš nutritivno bogatstvo s obrokom, držati svoj šećer u krvi pod kontrolom. Benefita je puno svakako – bila trudna ili ne.
- Higijena – jedan šok za kraj! Ne, ne mislim na to da se trebaš tuširati svaki dan (iako, ne bi bilo loše), to već znaš, nego mislim na higijenu ruku i namirnica koje ćeš konzumirati. Svi pričaju o tome da ne smiješ jesti sushi (spoiler alert: smiješ, mudro), nitko ne priča o tome da se najviše trovanja hranom događa zbog loše opranog ili neopranog povrća i voća. Dinja! Pereš li dinju prije konzumacije? Ja nisam dok nisam naučila da je pametno oprati i dinje i lubenice i avokado. Hej, kad si oprala avokado?! Iskreno. Ali ima smisla – sve bakterije s površine utisneš nožem unutra kad zarežeš.
Klaudija Adžić,
Belly Bliss Nutrition