U užurbanom ritmu radnih dana, mnogima od nas dolazi trenutak kada se želimo opustiti uz ukusan i zdrav obrok, ali nemamo vremena ili energije provesti sate u kuhinji. Zato je ovaj recept za Piletinu s Povrćem iz Jedne Posude savršen izbor za sve zaposlene roditelje i one koji žele brzu i hranjivu večeru, a da pritom minimalno zaprljaju posuđe.
Zašto je ovaj recept savršen za zauzete obitelji?
- Jednostavna priprema: Sve sastojke stavite u jednu posudu i pustite pećnicu da obavi ostatak posla.
- Brzina: Za pripremu je potrebno samo 15 minuta, a pečenje traje oko 30 minuta.
- Zdrav obrok: Kombinacija piletine i povrća osigurava unos proteina, vitamina i minerala.
- Malo posuđa: S obzirom da koristimo samo jednu posudu, pranje nakon večere je minimalno.
Sastojci (za 4 osobe)
- 4 pileća fileta (možete koristiti i batke ako preferirate)
- 2 šalice cherry rajčica
- 2 crvene paprike, narezane na trake
- 1 crveni luk, narezan na kriške
- 2 šalice brokule (ili drugo povrće po izboru: tikvice, mrkva, cvjetača)
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žličica paprike
- Sol i papar po ukusu
- Svježe začinsko bilje (peršin ili bosiljak) za dekoraciju
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite veću posudu za pečenje ili tepsiju.
- Piletinu posolite, popaprite i pospite sušenim origanom i paprikom s obje strane.
- U posudu za pečenje stavite povrće (rajčice, paprike, luk, brokulu) i prelijte s maslinovim uljem te dodajte nasjeckani češnjak. Dobro promiješajte kako bi se povrće ravnomjerno obložilo začinima.
- Piletinu položite na povrće, pritisnite lagano da se dobro spoji sa svim sastojcima.
- Stavite posudu u pećnicu i pecite oko 30 minuta ili dok piletina ne postane zlatno smeđa, a povrće mekano. Ako želite dodatnu hrskavost, zadnjih 5 minuta uključite opciju roštilja (grill) na pećnici.
- Kad je sve pečeno, pospite svježe začinsko bilje po vrhu i poslužite.
Savjeti za prilagodbu recepta
- Varijacije povrća: Ovaj recept je vrlo fleksibilan, pa možete dodavati povrće koje vaša obitelj voli. Cvjetača, tikvice, mrkva ili batat mogu biti izvrsne zamjene.
- Začini po ukusu: Ako volite pikantno, dodajte malo čilija ili kajenskog papra. Ljubitelji mediteranskih okusa mogu koristiti ružmarin i timijan umjesto origana.
- Prilagođeno dijetama: Ovaj recept je prirodno bez glutena i pogodan za niskokalorične dijete jer sadrži zdrave proteine i povrće.
Nutritivna vrijednost
- Proteini: Piletina je izvrstan izvor proteina, potrebnih za izgradnju i oporavak mišića.
- Vitamini i minerali: Povrće, poput paprike i brokule, osigurava unos vitamina C, vitamina A i kalcija.
- Zdrave masti: Maslinovo ulje je bogato zdravim mononezasićenim mastima koje pomažu u održavanju zdravlja srca
Kako unaprijediti pripremu obroka?
Ako želite dodatno ubrzati pripremu večere, piletinu i povrće možete narezati i začiniti unaprijed. Tako pripremljeno jelo možete držati u hladnjaku do 24 sata prije pečenja. Samo izvadite iz hladnjaka, stavite u pećnicu, i večera će biti gotova za tren!
Piletina s Povrćem iz Jedne Posude nije samo jednostavan i brz recept, već i sjajan način da cijela obitelj uživa u zdravom, hranjivom obroku bez puno stresa. Uživajte u večeri koja okuplja cijelu obitelj za stolom, uz minimalan trud i maksimalan okus!